1. Hareketi Kaydetmek: Kısa Film Yapımı
Bu derste öğrencilere kısa film yapımına dair temel bilgilerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Öğrenciler bu dersin sonunda, hareketli görüntülerin biçimi, işlevi ve üretimi konusunda bilgi sahibi olurken, film dilinin temellerini ve bu temellerin neden, ne zaman ve nasıl kullanıldığını deneyimleyecektir. Ayrıca dersin sonunda her öğrenci ilk kısa film projesinin çekimini gerçekleştirecektir.
2. History through Film
Can Hollywood movies teach us History? In this course we will watch and discuss five Holywood films based on real, historical events and people, to see how accurate they are and what we can learn from them.
3. Kodlama ve Yaratıcılık: ChatGPT ile Dijital Maceralar
Bu ders öğrencilere ChatGPT ile sohbet ederek nasıl süper güçler elde edebilecekleri hakkında deneysel bir süreç sunar; öğrencileri, hayal güçlerini ChatGPT ve Dall-E gibi üretken yapay zekâ araçlarıyla birleştirerek etkileşimli projeler oluşturma ve görseller üretmenin temelleri hakkında keyifli bir yolculuğa davet eder.
Yapay zekâ, programlama ve görsel üretim konularında öğrencilerin temel beceriler kazanmalarını sağlayacak olan bu ders, eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunmayı amaçlar.
4. Mekânın Üç Hali: Gerçek, Temsil, İdeal
Mimarlık düşüncesinin mekân ile ilişkisi üç ana biçimde gerçekleşir; dokunabildiğimiz, içinde yaşadığımız mekânın kendisi, mekânlar üzerine düşünceler üretebildiğimiz temsiller ve yaşadığımız mekânlar ile temsillerin toplamıyla ortak olarak ürettiğimiz idealler.
Mekânın Üç Hali atölyesi katılımcılara mimarlık düşüncesinin bu üç durumuyla tanışma imkânı sunar. Bilkent kampüsünde yapacağımız mimarlık turuyla başlayacak olan atölye, katılımcıların gerçek mekânların temsilleri üzerine yapacakları denemeler ile devam edecek ve bu denemelerin yapay zekâ araçları yoluyla idealize görsellere dönüşmesi ile sonlanacaktır. Bu atölye sonunda katılımcılar; Türkiye’nin önemli mimarlarından Erkut Şahinbaş’ın tasarladığı Bilkent Üniversitesi kampüsü ile tanışıklık geliştirecek, temel seviyede mekânsal planlama ve tasarım süreçlerine bir giriş deneyimi yaşayacak ve disiplinin geleceğine ilişkin güncel tartışmalardan biri hakkında düşünme fırsatı edinecektir.
5. Mikrop, Kemik, Silah ve İnsansız Hava Araçları: Türkiye’de Çağdaş Arkeolojinin Çokboyutluluğu
Bu 10 saatlik derste, öğrencilere Türkiye ve komşu bölgelerininarkeoloji harikaları tanıtılacaktır. Antik toplumların, yaşamlarının, teknolojilerinin, ritüellerinin ve inançlarının önceden çözülmemiş sırlarını açığa çıkarmak için birçok olasılığı sunmak amacıyla, çağdaş saha çalışmalarından örneklerin yanı sıra bilimsel laboratuvar çalışmalarından örnekler de dahil edilecektir.
Oturumlar interaktif olacak ve arkeolojik araştırmaların çok yönlülüğünü daha da vurgulamak amacıyla ahşap numuneler, metaller, çanak çömlek ve obsidiyen gibi üç boyutlu çalışma objelerini de kullanılacaktır.
6. Osmanlı’dan Gündelik Hayat Sahneleri
Bu derste Osmanlı tarihine dair çok az bilinen bir konu olan gündelik yaşam ve pratikleri, edebiyat metinleri ve görsel malzemeler (minyatürler, Batılı ressamları resimleri, vs.) ile gezginlerin anlattıkları ve tutulan günlükler çerçevesinde ele alınacaktır. Şehirde yaşayan sıradan bir Osmanlı bir günü nasıl yaşıyordu? Gündelik hayatın mekânları olan evler, kahvehaneler, hamamlar, dini mekânlar, eğitim mekânları ve eğlence mekânları nasıl yerlerdi; buralarda insanlar neler yapıyor, nasıl davranıyordu? Orta sınıf bir Osmanlı kentlisi neler yer, neler içerdi; neler okurdu; boş zamanını nasıl değerlendirirdi? Derste bu soruların cevapları verilecektir.
Bu dersle, Osmanlı tarihi söz konusu olduğunda çoğunlukla odaklanılan Osmanlı’nın sarayı, yönetimi, siyaseti, ekonomisi, savaşlar ve seferler dışındaki bir konuya, gündelik hayatına bakılacaktır. Öğrencilerin bir Osmanlı şehrinde sıradan insanların nasıl yaşadıklarına dair bilgilerle aydınlatılmasını hedeflemektedir. Öğrenciler, edindikleri bilgiler doğrultusunda sanal bir kişi yaratıp onun günlük hayatını canlandırmaya teşvik edilecek, yarattıkları bu kişinin gündelik hayatını son derste yapacakları sunumla canlandıracaktır.
7. Temel Pastacılık
Temel pastacılık tekniklerinin uygulamalarla öğretileceği derste, meyve sosları, pastacı kremaları, sütlü tatlılar, kurabiyeler, tartlar, kekler, çikolatalar ve farklı hamur çeşitleri ile ilgili örnekler çalışılacaktır. Eğitim yeri Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü uygulama mutfağı olan bu ders, yapılacak olan ürünlerin tadımı ve değerlendirmesiyle sona erecektir.
8. What Is ‘‘Really’’ Happening in the Middle East?
The Middle East is always in the news, but people have limited knowledge about the region and events taking place there. Understanding what is going on in the Middle East requires having a working knowledge of the region, its countries, peoples, leaders, and issues. This course aims to provide that information so that students can analyze Middle Eastern issues that are pertinent for the region and the world.