1. Hareketi Kaydetmek: Kısa Film Yapımı
Bu derste öğrencilere kısa film yapımına dair temel bilgilerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Öğrenciler bu dersin sonunda, hareketli görüntülerin biçimi, işlevi ve üretimi konusunda bilgi sahibi olurken; film dilinin temellerini ve bu temellerin neden, ne zaman ve nasıl kullanıldığını deneyimleyeceklerdir. Ayrıca dersin sonunda her öğrenci ilk kısa film projesinin çekimini gerçekleştirecektir.
2. Mekânın Üç Hali
Mekânın Üç Hali mimarlığı tanıtıcı bir yaz okulu dersi olarak, lise öğrencileri için planlanmıştır. Dersin amacı mimarlık ile en temel seviyede bir tanışıklık geliştirmektir. Mimarlık düşüncesinin mekân ile ilişkisi üç ana biçimde gerçekleşir; dokunabildiğimiz içinde yaşadığımız mekânın kendisi, mekânlar üzerine düşünceler üretebildiğimiz temsiller, ve yaşadığımız mekânlar ile temsillerin toplamı ile ortak olarak ürettiğimiz idealler. Bilkent Kampüsü’nde yapılacak mimarlık turu ile başlayacak olan ders, öğrencilerin gerçek mekânların temsilleri üzerine yapacakları denemeler ile devam eder ve bu denemelerin yapay zeka araçları ile idealize görsellere dönüşmesi ve yapay zekanın hayatımızdaki olası etkilerine ilişkin bir tartışma ile sonlanır.
3. Mikrop, Kemik, Silah ve İnsansız Hava Araçları: Türkiye’de Çağdaş Arkeolojinin Çokboyutluluğu
Bu 10 saatlik derste, öğrencilere arkeoloji harikalarının çok bilinmeyen anahtar buluşları ve konseptleri tanıtılacak. Oturumlar interaktif olacak ve arkeolojik araştırmaların çok yönlülüğünü daha da vurgulamak amacıyla ahşap numuneler, metaller, çanak çömlek ve obsidiyen gibi üç boyutlu orijinal objeler de kullanılacak.
4. Orta Doğu’da ”Gerçekten” Neler Oluyor?
Haberlerde daima Orta Doğu’dan bahsediliyor ancak insanların bölgedeki olaylarla ilgili bilgileri oldukça sınırlı kalmakta. Tam olarak neler olduğu ise açıklaması imkânsız gibi görünen korkutucu bir soru gibi gelebilir. Bu nedenle, bu ders bölgesel ve uluslararası siyasette etkili olan Orta Doğu siyasetinin temelleri hakkında giriş niteliğinde bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla öğrenciler derslerin sonunda bu etkileri ve bunların arka planlarını anlayabilirler.
5. Sanatta Seramiğin Yolculuğu
Temel Seramik dersi, öğrencinin iç dünyasında kurguladığı imgeleri plastik malzeme ile üç boyutlu formlara dönüştürme konusunda beceri kazandırmayı amaçlar. Seramik kil ve ekipmanları ile çeşitli biçim verme ve boyama teknikleri öğretilir. Bu sayede öğrenci üç boyutlu olarak tasarladığı formları kendi algıladığı biçimde işlemiş olur. süreç sonunda ortaya seramik fırınında fırınlanmış ve sırlanmış bir ürün çıkar.