Kırmızı Grup

1. Bilişsel Bir Beceri Olarak Hayal Gücü: Gelişim Sürecinde Hayal Gücü ile Öğrenme
Bu ders, hayal gücünün gelişim sürecinde erken çocukluktan ergenliğe sosyal ve fiziksel dünyamızı daha iyi anlamamıza nasıl yardımcı olduğunu keşfetmek isteyenler için tasarlanmıştır. Hayal gücünün insan gelişimi üzerindeki etkisinin farklı açılarıyla işleneceği bu dersin konuları arasında erken çocuklukta başlayan -mış gibi yapma oyunları, hayal unsurları içeren öyküler ve okul yıllarında matematik ve mantık içeren bilgileri anlamaya yarayan hipotez formülasyonu, problem çözme, karşıt-olgusal düşünme becerileri bulunmaktadır.

2. Dünyada ve Türkiye’de Toplumsal Hareketler
Hangi durumlardan memnun değiliz? Hangi sorunlarla karşılaşınca bunları protesto etmek isteriz? Bazılarımız sorunlarımızı sokaklarda dile getirmek isterken, diğerlerimiz neden susmayı tercih ederiz? Bu derste Arap Baharı’ndan Wall Street’i İşgal’e, Akkuyu Nükleer Santrali’nden Gazze protestolarına, İstanbul Sözleşmesi’nden Gezi Parkı’na, sokağa inen toplumsal kesimlerin kimlikleri, bu kesimlerin hangi durumlarda sokağa indikleri, hangi yollara başvurdukları, onları sokağa iten faktörlerin neler olduğu ve hangi hareketlerin sonuç verip, hangilerinin vermediğini inceleyeceğiz. Tüm bu soruları toplumların zaman içerisindeki değişimlerini dikkate alarak tartışacağız.

3. Faiz, Döviz, Borsa
Bu ders makroekonomi ve finansa bir giriş olarak tasarlanmıştır. Medyada sıkça rastladığımız borsa, enflasyon, döviz kuru, merkez bankası ve faiz gibi kavramlar iktisatçı gözüyle çalışılacaktır. Hisse senedi nedir? Bono ve tahvil nedir? Döviz kuru nedir? Bunlar nasıl fiyatlanır? Bu fiyatlama enflasyon ve merkez bankası davranışlarından nasıl etkilenir? Dersin kazandırdığı anlayış Türkiye’den vaka örnekleri ve güncel veriler sunularak somutlaştırılacaktır.

4. Homo Economicus and Experiments in Economics
This course will first introduce homo economicus and rational economic agent as two concepts that lie at the heart of the mainstream economic theory and dissect the definition of rationality into multiple layers. Then it will focus on behavioral patterns and systematic deviations from unlimited rationality, which were documented in the last 50 years by experimental and behavioral economists. While doing that findings from controlled experiments in seminal articles, real/daily-life evidence as well as in-class experiments will be used. Some of the behavioral regularities that will be covered are altruism, relativity of happiness, mental accounting, fairness concerns, self-control, regret aversion, and loss aversion.

5. How does a chunk of meat (a.k.a brain) comprehend and perceive our world?
This course covers human perceptual abilities including visual perception, hearing, touch, smell, and taste (Course content will include fun perceptual illusions and videos).

6. Hukuk ve Teknoloji
Bu ders, öğrencilere hukuk ve teknolojinin kesişimini kapsamlı bir şekilde sunmayı amaçlamaktadır. Derslerde, Web 3.0, yapay zekâ ve blokzinciri gibi teknolojik konularla özel hukukun etkileşimi, kişisel verilerin korunması, bilişim suçları ve uluslararası ceza hukuku ile teknolojinin etkileşimi incelenecektir. Bu dersi alan öğrencilerin hukuk ve teknolojinin kesişimine ilişkin temel düzey bilgileri edinmesi hedeflenmektedir.

7. Liderler ve Psikoloji (veya Psikoloji ve Dış Politika Karar Verme Sürecine Etkileri: Savaş ve Barış)
Devletler genelde üniter bir yapı olarak değerlendirilse de, insanlar karar verme sürecinin en küçük ve en önemli yapı taşlarıdır. Bu bağlamda düşündüğümüzde, devlet liderlerinin psikolojilerini, düşünme şekillerini ve karakterlerini anlayabilmek, uluslararası siyasette verilen kararları daha doğru analiz etmemize yardımcı olacaktır. Örneğin, gerek sanatçı gerekse bir asker olarak başarısızlık hissini yaşayan Hitler’in psikolojisi ve karakteri bu durumdan nasıl etkilemiştir, bu deneyimler bir devlet lideri olarak karar verme sürecine nasıl yansımıştır? Liderlerin yaşadıkları deneyimler düşünme şekillerini nasıl etkiler ve hangi özellikler bir lideri daha yıkıcı kararlar vermeye, hangileri daha yapıcı kararlar vermeye iter? Ders, bu çerçeve ışığında işlenecektir.

8. Vatandaşlık, Göç ve Mülteci Hukuku
Bir yandan bölge ülkelerdeki iç karışıklıklar sonrasında ülkemize yönelen kitlesel akınların varlığı ve son yıllarda gayrimenkul edinimi yoluyla yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmesine imkân tanıyan yasal değişikliklerin yapılması, diğer yandan son yıllarda Türkiye’den yurt dışına göç eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış gibi güncel gelişmeler, göç, mülteciler ve vatandaşlık hukuku konularını ülkemizin önemli gündem maddeleri konumuna getirmiştir. Bu dersin içeriği, öncelikle hukuk fakültesi eğitimi hakkında genel bilgilerin sunulması, ardından vatandaşlık, göç ve mülteci hukukuna ilişkin güncel tartışmalar üzerinden temel hukuki sorunların ele alınmasıdır.